Sali hyvä - vapaa-ajankeskus parempi


Etelä-Saimaa 16.4.2005
    Lappeenrannan nk. Monttu-projektin pelastajaksi kaavailtu kulttuurin moniottelusali hämmentää kuvioita mielenkiintoisesti. Puolueryhmät eivät pysy ruodussa ja kannat jakautuvat lähes kaikissa pienissäkin puolueissa kahtia. Politiikan ulkopuolella toisensa ovat löytäneet sellaiset ryhmät - grynderit ja kulttuuriväki - joita harvoin on samoissa kabineteissa nähty. Lähes yksimieliselle kulttuuriväelle sali kelpaa kun sellaista kerran tarjotaan, eikä lahjahevosen hampaita arvostella. Ei jäädä miettimään, sammuuko tässä tulipalo oikeilla menetelmillä tai kumpi tuli ensin, muna vai kana, vaikka tiedetään että kulttuuripuolen omana aloitteena tällainen hanke olisi torjuttu jo alkumetreillä ylellisyytenä.

    Kun sali nyt näyttää syntyvän, ja hyvä niin, tulisi kuitenkin katsoa kokonaisuutta vielä kerran ja maksimoida se satsaus tulevaisuuteen. Ei kaupungin tulisi enää tätä enempää rahaa hankkeeseen osoittaa, mutta iltalypsyä se voisi rahan jakajana hyvinkin harrastaa. Miksi meidän tulisi tyytyä pelkkään saliin, kun voisimme saada kokonaisen vapaa-ajankeskuksen? Salin ja sen lämpiön yhteyteen sopisi hyvinkin muita, kaupallisia kulttuuripalveluita, kuten elokuvakeskus, joka Lappeenrannasta puuttuu. Kun pelkkä sali hyvinkin johdettuna vetäisi äärelleen vain joitakin satoja kävijöitä viikossa, sen yhteydessä toimiva kolmen - neljän teatterin elokuvakeskus moninkertaistaisi yhteisen kävijämäärän joka ainoa ilta. Sen varassa toimisivat kannattavina jo kulttuuri- ja nuorisokahvila, jokin pieni galleria, levy- ja dvd-kauppa, pikaruokapaikkoja ja ehkä muitakin erikoiskaupan palveluita. Tällä konseptilla heräsi Helsingin Tennispalatsi ennen näkemättömään kukoistukseen. Mittakaava on tietysti ihan toinen, mutta ei sitä pidä säikähtää. Lappeenrannan kokoisista kaupungeista Pori, Joensuu ja Kajaani ovat saaneet tai ovat saamassa upeat ydinkeskustassa sijaitsevat elokuva- ja vapaa-ajankeskuksensa. Porin BePop-keskuksessa yhteisen lämpiön äärellä toimii myös musiikkisali.

    Elokuvabisnes on hyvässä vauhdissa tällä hetkellä, vaikka Lappeenrannan salit vähenevät. Teatterit ovat kannattavia vain suurina yksiköinä, koska vasta usean salin synergia, mikä maksimoi tarjonnan ja kävijämäärät ja minimoi henkilökunnan, tekee siitä kaupallisesti kannattavan. Tätä synergiaetua elokuvateattereiden oheen toteutettu monitoimisali vain vahvistaisi ja sen omaankin toimintaan tulisi säästöjä. Usean erilaisen salin yhdistelmä saman katon alla ja läheinen hotelli mahdollistaisivat jo kevyttä kongressitoimintaakin. Tällaiselle hankkeelle ei tilaa Lappeenrannan nykyisestä keskustasta ole lukuisista aloitteista huolimatta löytynyt. Nyt ei ole tilasta puute, päin vastoin. Voisiko kaupunki ennen lopullista päätöstä monitoimisalin rahoittamisesta siis edellyttää rakennuttajilta laajemman ja monipuolisemman vapaa-ajankeskuksen kokoonjuoksemista? Tämähän oli alkuperäisen sopimuksen henki. Se olisi todellinen piristysruiske koko kaupungille ja sen keskustalle, todellinen satsaus kaikkien lappeenrantalaisten tulevaisuuteen.