Linnoituksen Yö näytti kävelykeskustan paikan

  Etelä-Saimaa elokuu 1998
  Kauppakadun alaosalla on sosiaalista potentiaalia! Mainio Linnoituksen Yö teki uuden aluevaltauksen ja yhdisti Oleksin ja Linnoituksen. Kokeilu oli onnistunut, suorastaan nerokas. Ihmiset ottivat katutilan haltuunsa heti, terassit täyttyivät, muutkin yrittäjät saivat osansa. Linnoituksen yön teemat monipuolistuivat mm. kirjakaupan mainioilla kirjailijahaastatteluilla ja koko keskusta sykki. On otettu kukonaskelia niistä ajoista, jolloin Linnoitus oli lappeenrantalaisille tuntematon ja etäinen, kaikin puolin aliarvostettu paikka. Linnoituksen kolme suurinta ongelmaa olivat aikanaan sen oma uneliaisuus, lähimiljöön surkea kunto ja alueen eristäytyneisyys muusta kaupungista. Kahteen edelliseen kaavoitus ja alueen omien toimijoiden aktiivisuus ovat tuoneet korjauksen. Joulumarkkinat, Yö ja monet muut tapahtumat ovat jo nostaneet Linnoituksen kaikkien tietoisuuteen ja arvostukseen. 25 000 kävijää viime viikonloppuna ovat siitä vastaansanomaton todistus. Mikään asuntorakentaminen alueella ei olisi tällaista kukoistusta saanut aikaan, vaikka alueen elävöittäminen juuri asuntokaavoituksen perusteena olikin. Päin vastoin, rivitalojen rakentaminen lankkuaitoineen olisi tehnyt nykyisen kaltaisen Yön mahdottomaksi. Kriittinen linja Linnoituksen asuntorakentamisen suhteen siis jatkukoon.

  Kolmanteen ongelmaan, Linnoituksen eristyneisyyteen muusta keskustasta, Yön kokeilu taisi tuoda ratkaisun. Oleksin jatkaminen kävelykatuna Kauppakatua alas Linnoitukseen asti sitoo toiminnallisesti ja visuaalisesti nämä kaksi kaupungin tärkeää toimintapistettä yhteen. Kun kokonaisuutta täydennetään levennetyillä jalkakäytävillä Oleksilta Kauppatorille ja Patrian kulmalta Satamaan, rakentamalla Lappeen kirkon ympäristö ja Valtakadun joukkoliikenneosuus valmiiksi ja toteuttamalla vielä Kaupunginlahden liikenteen rauhoittaminen, on Lappeenrannan keskusta siinä kunnossa, että naapurikaupunkien ilkku loppuu lyhyeen.

  Ennen kuin yksikään kaiken tietävä poliitikotar sulkee taas silmänsä ja avaa suunsa elinikäisiin kannanottoihin, kannattaa Kauppakadun luonnetta Oleksilta alaspäin pohtia tarkemmin ihan vakavasti. Liikenneongelmia ei juuri synny. Taipalsaarentie on imenyt ohikulkuliikenteen eikä Kauppakadulla ole kuin vähän tontti- ja asiointiliikennettä. Ajoyhteydet tonteille, liikkeiden huolto ja hotellin saattoliikenne voivat tapahtua hyvin kävelykadulta. Koulukadun liikenne kävelykadun poikki tulee tietysti säilyttää, se syöttää mukavasti myös Sokoksen pysäköintiä. Sen risteys kuten muidenkin poikittaiskatujen risteykset Kauppakadun kanssa tulisi vain korottaa jalankulun tasoon.

  Toiminnallisesti Kauppakadun alaosan korttelit ovat lähes valmiit. Katuosuudella on jo nyt neljä ravintolaa, jotka kaikki voisivat rakentaa viihtyisän terassin komeiden lehmusten varjoon. Taideteollisuusmyymälät, galleriat ja putiikit sopivat erinomaisesti luonteeltaan kävelykadulle. Heiltä ja ravintoloitsijoilta tulisikin ensimmäisenä kysyä vahvistaako vai heikentääkö kävelykatu kassavirtoja. Kadun remontti antaisi myös hyvän tilaisuuden liittää Raatihuone paremmin osaksi keskustaa. Puistonretale sen edestä voitaisiin purkaa ja kivetä sen eteen katua laajentava etuaukio suihkulähteineen.

  Kaupunginhallitus voisi siis ensimmäiseksi purkaa keskusliikenneaseman ja kävelykeskustan jatkorakentamisen omituisen kytköksen. Molempia voidaan kehittää erillään, keskusta on joukkoliikennereittien ja pysäkkien suhteen jo valmis. Seuraavaksi tulisi päivittää tehdyt suunnitelmat Oleksilta torille päin ja tehdä päätökset Oleksin ja Linnoituksen väliseltä osalta. Kiinteistönomistajia ja kadun varren liikkeitä tulee valmistelussa luonnollisesti kuulla. Jos syntymäpäivät ja asuntomessut vievät nyt kaikki resurssit, niin odotettakoon sitten vuotta 2000, mutta seuraavan valtuuston ja hallituksen odottamiseen on liian pitkä aika.